Дали децата кои порано прозборуваат се поинтелегентни?

Научниците претпоставуваат дека раниот говор е можен показател на висок коефициент на интелегенција, но обратното не важи.

Децата кои порано ќе прозборат порано можат со зборови да изразат се што им се случува и мота по главата. Научниците сепак наведуваат дека раниот говор не е задолжително поврзан со интелегенцијата.

За да биде тесно поврзан, децата со различни ментални пореметувања никогаш не би научиле да зборуваат. Исто така, потенцираат научниците, тогаш не би имало деца со пореметувања во развојот на говор кои во сите други подрачја се развиваат нормално.

Научниците претпоставуваат дека раниот говор е можен показател на висок коефициент на интелегенција, но обратното не важи. Значи, ако дете на две години почне да покажува интерес за говор и дури тогаш ги изговори своите први зборови, можно е дека веќе во основно училиште ќе покаже дека всушност станува збор на вистински мал генијалец.

Но, постојат и деца кои се молчаливи, кои околу втората година од животот одеднаш почнуваат да изговараат цели реченици. Иако, често говорот со време сам се појавува, некои сомнителни знаци не треба така лесно да се отфрлаат.

Веќе во првите месеци може да се случи бебето се уште да се огласува монотоно како новороденче или во втората половина на годината детето да не понало нути да гуга. Причина за тоа може да биде пореметување на слухот и од таа причина треба да се побара стручна помош, што ќе биде идеално за подобар развој на говорот на детето.