ДЕЦАТА ДЕНЕС СЕ ПОД ГОЛЕМ СТРЕС: Еве ги симптомите кои укажуваат на тоа

Иако тоа се случува се почесто, понекогаш родителите не можат да препознаат дека нивното дете е под стрес.

Животот е полн со непредвидливи промени. Некои можат да бидат возбудливи и мотивирачки, додека други може да доведат до зголемен стрес, лошо здравје и чувство на анксиозност или вознемиреност. Според клиниката Мајо, стресот е всушност физички, ментален и емоционален одговор на предизвикувачки настани. Тоа е нормален дел од сечиј живот, вклучувајќи го и животот на децата.

Иако тоа се случува се почесто, понекогаш родителите не можат да препознаат дека нивното дете е под стрес. Токму затоа е неопходно да се реагира и на најмалите промени за родителите што е можно порано да видат дека детето е под стрес и да спречат несакани последици. Тие знаци го вклучуваат следново:

  • Емоционални испади
  • Зголемена раздразливост
  • Проблеми со спиењето
  • Ненадејно повлекување во себе
  • Полоши оценки
  • Чести главоболки или болки во стомакот
  • Зголемен пркос
  • Губење на интерес за активности во кои детето некогаш уживало.

Иако овие знаци не мора да значат дека детето е под стрес, психолозите предупредуваат дека споменатите симптоми често се некои од првите знаци дека детето тешко се справува со одредена ситуација или промена низ која поминува.