ДО КОГА НА БРЕМЕНИТЕ ЖЕНИ ИМ СЕ ПРАВИ ГИНЕКОЛОШКИ ПРЕГЛЕД? Само во овие месеци е дозволено, но обрнете внимание ако видите крв

Трудниците редовно одат на лекарски прегледи, но само во одредени месеци може да очекуваат гинеколошки преглед, додека останатите се прави ултразвук.

Бременоста е период кога треба да се грижите за себе повеќе од кога било, а воедно и период во кој многу често ќе посетувате лекар. Во првите недели треба да направите ПАП тест, вагинални брисеви, лекарот ќе направи и гинеколошки преглед и гинеколошки ултразвук. Меѓутоа, многу жени се прашуваат кога можат да прават гинеколошки преглед за време на бременоста?

Гинеколошки преглед обично се прави во текот на првиот и третиот триместар од бременоста.

Прв триместар

За време на раната бременост, се врши преглед на карлицата за да се осигура дека грлото на матката е соодветно покриено со слузен чеп.

Трет триместар

Во последниот триместар, вообичаена е пренаталната процедура. Тоа се прави редовно за да се утврди дали грлото на матката е скратено, што му помага на лекарот да процени колку е блиску раѓањето.

Дали постојат ризици од гинеколошки преглед за време на бременоста?

Постојат, еве што може да предизвика гинеколошкиот преглед во бременоста:

  • Може да дојде до ширење на инфекција. Ова се пропишува на бактериите кои можат да се најдат во вагината и можат да стигнат до грлото на матката за време на прегледот.
  • Може да дојде до стимулација на грлото на матката, што може да доведе до породување. Дополнително, доколку бебето сè уште не е зрело, се зголемува можноста за предвремено породување.
  • Карличниот преглед може да доведе и до предвремено пукање на мембраната.

Крварење по гинеколошки преглед во бременоста

Ако забележите дамки на вашата долна облека по гинеколошкиот преглед за време на бременоста, не плашете се. Малку крварење е многу честа појава. Меѓутоа, ако се појави прекумерно крварење, тоа може да биде проблем. Исто така, доколку крварењето трае подолго од 24 часа, веднаш консултирајте се со лекар.

Кога докторот вели дека грлото на матката е проширено, тоа не значи дека породувањето наскоро ќе започне. Кај некои жени, грлото на матката може да биде отворено 1-2 см неколку недели.