Досега непознати причини за неплодност

Истражувањето е спроведено во Клиниката Мајо, а покажало дека жените кои работат тешка физичка работа имаат 15% помали шанси да останат трудни.

Неодамна во Америка е спроведена студија која покажала до сега непознати причини за неплодност кај здравите жени. Истражувањето е спроведено во Клиниката Мајо, а покажало дека жените кои работат тешка физичка работа имаат 15% помали шанси да останат трудни.

Освен тешката физичка работа, истражувањето изнело уште неколку причини за неплодност:

Тежина

На жените кои се борат со вишок килограми, потребно им е речиси 60% повеќе време да забременат, во однос на жените со нормална телесна тежина.

Стрес

Жени кои секојдневно се изложени на стресни ситуации имаат дури два пати поголем ризик од неплоднос. Стручњаците во вакви случаи препорачуваат вежбање јога или медитација.

Паметни телефони

Мобилните телефони се извор на зрачење кое кај мажите, наводно, ја нарушува способноста на спермата да оплоди јајце клетка.

Премногу сексуални односи

Иако во текот на плодните денови, жените имаат засилена желба за секс, не се препорачува да имате секс баш секој ден.

Цигари

Познато е колку пушењето штетно влијае на здравјето, а особено на половите органи кај жената. Дури 13% од случаеви за неплодност  се поврзани со овој проблем.