Дознајте колку бремености може да имате во животот

Да, некој и тоа го пресметал. Научниците се позанимавале и со ова интересно и помалку бизарно прашање и дошле до целосно неочекуван одговор.

Студијата покажала дека жените, ако се земе предвид просечната животна возраст, како и времето на бременоста и траењето на опоравувањето, во просек би можеле да родат помеѓу 15 и 30 деца. Конкретно, жените може да раѓаат само половина од својот живот, а годишно може да родат еднаш. Така, научниците пресметале дека жените, во просек може да бидат бремени 15 пати. Секако, бројот на деца зависи од тоа колку ќе се родат од секоја бременост. Но, за мажите таа бројка е драстично поголема.

Со оглед дека кај мажите целата приказна е нешто помалку комплицирана (и многу пократка отколку кај жените),просечн човек во денешно време би можел да има до 200 деца. Секако, тој број зависи од квалитетот на спермата и бројни други фактори.

Ако помисливте дека ова е неизводливо, историски факти за миг ќе ве разуверат. Мулаи Исмаили бил марокански цар кој владеел и за кој се верува дека има 171 дете. Џингис кан и Август Моќен се само некои од владетелите кои имале стотици деца.

Според Гинисовата книга на рекорди најплодна мајка била Феодори Василев која живеела во Русија во 19. век и која родила 69 потомци од 27 бремености.