Држењето на бебето во прегратка влијае на развојот на неговиот мозок

Поради важноста на допирот, држете го вашето бебе во прегратка кога и да сте во можност, лулајте го, галете го, бидејќи допирот има поголемо значење на неговиот развој отколку што мислиме.

Последно истражување кое го спровеле експерти од Националната детска болница во Охајо, покажува дека држењето на бебето во прегратка, нежниот допир и галењето, значајно допринесува за развојот на мозок, особено кога станува збор за бебиња кои се предвреме родени.

Истражувачите испитувале 125 новореднчиња, како предвреме родени, така и оние родени во термин. Недоносените имала помала реакција и помал одговор на допир во споредба со бебињата родени на време, посебно оние кои биле изложени на одередени медицински процедури. Меѓутоа, предвреме родените бебиња кои почесто и повеќе биле изложени на нежни допири на мајката и на таткото, подоцна покажувале посилна реакција на допир.

Д-р Натали Метр која го водела целиот проект на истражување, дала единствен заклучок дека токму нежните допири на поддршка и љубов, допринеле за развој на мозокот.

“Погрижете се вашето бебе да добива нежни, чувствително допири на поддршка. Контактот кожа на кожа, е од суштинска важност кој ќе помогне мозокот на бебето побрзо да се развие и да реагира на начин, сличен на оној додека биле во стомакот на мајката“, појаснува д-р Метр и додава:

“Ако родителите тоа не го можат, болниците веќе сериозно треба да размислат за професионален терапевт кои со искуството на допир би им помагал на бебеињата во развој“.

Поради важноста на допирот, држете го вашето бебе во прегратка кога и да сте во можност, лулајте го, галете го, бидејќи допирот има поголемо значење на неговиот развој отколку што мислиме.