Истражување: Дебелината го зголемува ризикот од пост-Ковид синдром

Хроничните компликации по инфекција со коронавирус се јавуваат кај до 40% од пациентите, а кај дебелите луѓе овој ризик е во просек 30% поголем

Дебелите лица заразени со коронавирус се изложени на значително поголем ризик за долгорочни здравствени проблеми
Во новата студија учествувале 2.800 пациенти кои биле следени повеќе од 6 месеци по заразувањето со коронавирусот, а резултатите се објавени во стручното списание „Diabetes, Obesity and Metabolism“

Истражувањето спроведено во САД на Клиниката Кливленд покажува дека дебелите лица заразени со коронавирус се изложени на значително поголем ризик за долгорочни здравствени проблеми, пишува „HealthDay“.

Претходно беше утврдено дека дебелите лица заразени со коронавирус имаат поголем ризик од хоспитализација, лекување во единици за интензивна нега и потреба за употреба на респиратор.

Хроничните компликации по инфекција со коронавирус се јавуваат кај до 40% од пациентите, а кај дебелите луѓе овој ризик е во просек 30% поголем.

Дополнително зголемување на ризикот е забележано кај испитаници со најголем индекс на телесна маса.

Во новата студија учествувале 2.800 пациенти кои биле следени повеќе од 6 месеци по заразувањето со коронавирусот, а резултатите се објавени во стручното списание „Diabetes, Obesity and Metabolism“.