Јадењето три јајца на ден може да и обезбеди на жената доволно холин – клучна хранлива материја за развојот на мозокот на нејзиното бебе

Сепак, не многумина знаат за важноста на холинот и дека децата кои не примаат доволно од него во првите три години од животот имаат полоши резултати на когнитивните тестови и често имаат полош опсег на внимание од нивните врсници

Холинот е од суштинско значење во развојот на мозокот

Многу жени не добиваат доволно од клучна хранлива материја за бременоста која би можела да биде од витално значење за развојот на мозокот на детето, предупредува експерт, но брзата промена на исхраната може да им помогне на идните мајки да се погрижат нивното дете да го добие она што му е потребно.

Д-р Стивен Зејсел, експерт за исхрана на Универзитетот во Северна Каролина, изјави за „Дејли мејл“ дека малку познатата суштинска хранлива материја – холин може да биде клучна за развојот на човечкиот мозок, но многумина не добиваат доволно од неа во матката или во првите неколку години од животот.

Тој вели дека истражувањето открило дека хранливата состојка е од суштинско значење во развојот на мозокот и дека товарот паѓа на мајката да го пренесе на своето дете – без разлика дали додека го носи бебето или преку мајчиното млеко по раѓањето.

Сепак, не многумина знаат за важноста на холинот и дека децата кои не примаат доволно од него во првите три години од животот имаат полоши резултати на когнитивните тестови и често имаат полош опсег на внимание од нивните врсници.

Зејсел објаснува дека првите 1.000 дена од животот – или околу три години – е периодот кога се формира мозокот. Во овој период, холинот е клучен за да бидете сигурни дека тој се развива правилно.

Ако клучниот развој не се случи, тогаш тоа најверојатно ќе влијае на детето до крајот на животот.

„Ако има слаб развој во тие рани делови од животот, тогаш мозокот не се развива правилно, а когницијата… на седумгодишна возраст е полоша“, рече тој.

„Училишните перформанси кај 15-годишниците кои не примале доволно холин не се толку добри.“

„На матичните клетки кои го формираат мозокот им е потребен холин во критичен период од развојот, а ако го нема во тоа време, структурата на мозокот не се формира нормално.“

Тој исто така рече дека децата кои не примаат доволно холин во раните години имаат поголема веројатност да страдаат од расцеп на непцата.

Јајцата се најголемиот извор на холин, а само едно јајце содржи околу 150 мг

Зејсел, исто така, истакна дека истражувањето покажало дека оваа хранлива состојка може да помогне да се ублажат некои од штетите со кои се соочуваат малите деца од синдромот на фетален алкохол.

Сепак, ова е релативно неодамнешно откритие. Тој рече дека првата врска помеѓу хранливите материи и функцијата на мозокот била направена во 1998 година, а Управата за храна и лекови не поставила препорачано дневно ниво на нивна доза за бремени жени до 2016 година.

Поради ова, многу пренатални витамини не ја вклучуваа клучната супстанција во списокот со состојки се до неодамна, бидејќи педијатрите се залагаа вообичаените мултивитамини што ги користат бремените жени да вклучуваат и холин.

Првите 1.000 дена од животот – или околу три години – е периодот кога се формира мозокот. Во овој период, холинот е клучен за да бидете сигурни дека тој се развива правилно

Друг начин да се добие холин е преку храна, при што Министерството за земјоделство на САД (USDA) состави водич за количината на холин присутен во вообичаената храна.

Официјалните лица препорачуваат бремената жена да прима најмалку 450 милиграми (мг) секој ден – и идеално некаде околу 900 мг.

Јајцата се најголемиот извор на холин, а само едно јајце, вели Зејсел, содржи околу 150 мг. Ова значи дека јадењето три јајца секој ден ќе биде доволно за жената да го достигне својот дневен внес, пишува „Дејли мејл“.