Како детето да исфрли секрет од дишните патишта

Секретот во дишните патишта е честа ситуација кај децата во текот на ладните денови. Тоа е резултат на поголемиот број на вируси кои ги напаѓаат органите за дишење.

Зошто детето во зима има повеќе секрет во дишните органи?

Тоа е резултат на поголемиот број на вируси кои ги напаѓаат дишните органи. Ним им годи студеното време, но затворениот простор во кој престојуваат многу луѓе и деца, одговара за нивно ширење. Тоа се респираторни вируси, ги има многу видови, а неретко се случува слично да се манифестираат кај децата во вид на течење на нос, кашлање, а понекогаш и со забрзано и отежнато дишење.

Речиси сите имаат една заедничка карактеристика – создавање на секрет  (мукус) во дишните патишта.

  • Дали е ова всушност астма?

НЕ Е. Астмата е болест каде се јавува стеснување на дишните патишта – бронхоопструкција! Кога овие опструкции се повторуваат се појавува астма. Кога белите дробови на детето се чисти, тоа значи дека нема стеснување на дишните патишта – бронхоопструкции, и тоа не е астма.

  • Каква е разликата помеѓу астма и бронхитис?

Бронхитис има повеќе видови, но ако бронхитисот се повторува и е проследен со бронхоопструкција, тогаш  всушност се работи за астма. Кога бронхитисот се јавува ретко, а е предизвикан од натрупување секрет во бронхиите, тогаш тоа не е астма, туку вирусно воспаление на бронхиите.

  • Може ли ова да се претвори во воспаление на бели дробови?

Тешко – шансите се мали! Кога секретот долго се задржува во бронхиите и не се исфрли како што треба, постои ризик од настанување на воспаление на белите дробови – пневмонија.

  • Дали може да помогнат инхалациите?

Можат! Иако е секретот високо во носот, грлото и во трахеите, инхалациите може да помогнат, дури и кај постари деца. Погрешно е да се мисли дека инхалаторите се само за бебиња.

  • Со што да се инхалира детето?

За почеток доволно е тоа да биде инхалација со обичен физиолошки раствор. Тој ќе помогне да се разреди секретот и така полесно да се исфрли (искашла или проголта). Ова изгледа банално, но е одличен начин да му се помогне на детето.

  • Колку долго и колку често се прават инхалациите?

Нема стриктни правила – три пати дневно, околу 5 минути е сосема доволно, па да се види како детето ќе реагира. Инхалациите се спроведуваат пред или помеѓу оброците, а никогаш после јадење. По потреба може да се зголеми бројот на инхалации, и нема опасност да се претера.