Колку може да се здебелите во бременоста

Некогаш важеше следното правило: помеѓу 9 и 12 килограми. Ако жената на почетокот на бременоста е витка смее да се здебели повеќе во однос на жена која веќе има вишок килограми, но не повеќе од 7 до 18 килограми.

Немој да се загрижите ако во првите недели од бременоста повеќе слабеете отколку што се дебелеете бидејќи утринските мачнини влијаат на желудникот.

Добивањето на тежина се очекува од четвртиот месец на бременоста – околу 300 грама неделно, а во последните недели околу 500 грама.

Доколку некоја жена премалку се дебелее, постои опасност бебето да гладува. Жените со вишок килограми често стравуваат дека нивната прекумерна тежина го зголемува ризикот од појава на висок крвен притисок или гестациски дијабетес. Но, бременоста не е време за диета, па затоа побарајте матичниот гинеколог да ви препорача одреден хранлив режим на исхрана.


Како смее да расте индексот на телесната тежина?

Индекс на телесна тежина на почетокот на бременоста – препорачан раст на тежината за време на бременоста

  • Низок (помал од 19,8) – 12,5 до 18 килограми
  • Среден (19,8 до 26) – 11,5 до 16 килограми
  • Висок (поголем од 26) – 7 до 11,5 килограми