КУПИ МИ, ВИДИ КОЛКУ Е УБАВО, МИ ТРЕБА: Еве како вашето дете да не направи сцена во продавница

Дете кое вреска на јавно место како на пример во продавница е родителски кошмар. Чувството на срам, помислата дека станувате центар на внимание од сосема погрешни причини - затоа што не можете да го контролирате вашето дете, е многу вознемирувачко за сите.

Ова се пет работи што можете да ги направите за да се осигурате дека вашето дете ќе ја напушти продавницата без да поставува невозможни барања.

Разговор

Ако планирате да одите во продавница со вашето дете, прво разговарајте со него. Идејата треба да биде дека вашето дете разбира зошто одите на купување. Добар начин е да седнете со него и да направите список со тоа што треба да купите. Нека пишува додека вие диктирате. Потоа потврдете му на вашето дете дека ќе го купите само она што е на списокот.

Овој совет функционира и кога треба да го однесете вашето дете во продавница за играчки кога купувате подарок за друго дете. Ако однапред поставите јасни очекувања, помала е веројатноста вашето дете да бара било што во продавницата.

Зборувајте со љубезен, но цврст тон

Во продавниците, многу се размислува за изложување на предмети на таков начин што ќе го привлечат вниманието на детето. Така, додека се шетате низ продавница, нешто може да го привлече вашето дете и да го заборави договорот од дома. Тоа ќе ве замоли да купите нешто што му се допаѓа. Ако тоа се случи, разговарајте со вашето дете на љубезен, но цврст начин.

На пример, „Знам дека сакаш да ја имаш таа кукла, но дали се сеќаваш дека дојдовме овде само да го купиме она што е на нашиот список, а не нешто друго?“

Во најголем дел, овој пристап функционира. Вашето дете може да се лути, но не дозволувајте тоа да ве погоди.

Запишете ги желбите на детето

Добар начин да го уверите вашето дете е да ги запишете неговите барања. Значи, извадете го вашиот бележник или телефон и направете список. Кажете му дека не е можно веднаш да му ги исполните барањата, туку дека ќе размислите да му набавите нешто за роденден. Тоа му дава надеж дека на нешто може да се радува. Сепак, бидете внимателни кога ја користите оваа стратегија секогаш кога вашето дете ќе побара нешто. Затоа што можеби ќе го натера да помисли дека на роденден ќе добие многу подароци!

Останете силни, не попуштајте

Кога ќе ги потсетите на ветувањето дека нема да бараат ништо од продавницата, повеќето деца ќе се откажат од поставувањето на свои барања. Меѓутоа, ако вашето дете истрајува или има напда на бес, тантрум во маркет, не потклекнувајте. Многу родители попуштаат на детските тантруми само за да избегнат срам на јавно место. Наместо тоа, знајте дека тоа е повеќе битка за моќ отколку емоции – вашето дете си ја пробува среќата иако знае дека има договор со вас.

Наградете го доброто однесување

Ако вашето дете се однесува добро во продавницата, дајте му мала награда кога ќе се вратите дома. Прочитајте приказна или оставете го да гледа телевизија подолго од даденото време. Изрази ја својата благодарност: “Беше навистина убаво купување. Се восхитувам како се држеше до нашиот договор да го купиме само она што беше на списокот. Браво!” Исто така, ќе го поттикне вашето дете да се воздржува при идните посети на продавницата.

На крајот, да го натерате вашето дете да ја напушти продавницата без да бара нешто излишно е прашање на дисциплина и навика. Сепак, можете да бидете флексибилни во ретки прилики. Но, генерално, му помагате на вашето дете да научи да го одложува задоволството и да толерира фрустрација – две основни вештини кои ќе му помогнат да ги регулира своите емоции. Верувајте ми, кога вашето дете ќе порасне, ќе биде длабоко благодарно за она што сте го научиле.