ЛЕСНО ЌЕ ПРЕПОЗНАЕТЕ ДЕКА БЕБЕТО Е ПОДГОТВЕНО ЗА ЦВРСТА ХРАНА: 7 јасни знаци дека е време за нови вкусови

Бебето само ќе ви покаже кога е време да воведете цврста храна.

Родителите често на децата им воведуваат цврста храна во периодот помеѓу 4. и 6. месец, што е и препорака на стручњаците. Важно е организмот на бебето да биде доволно развиен за немлечна храна.

Не заборавајте дека бебето треба да биде подготвено, а тоа ќе го препознаете по неколкуте знаци:

  • Бебето добро ја контролира својата глава
  • Седи исправено
  • Го изгубило рефлексот за буткање на храната од уста
  • Прави движења на џвакање
  • Двојно ја зголемило родилната телесна тежина
  • Изгледа гладно и покрај 8-10 хранења со млеко ии формула дневно
  • Се интересира што вие јадете

За тоа кога и како на детето да му воведете цврста храна треба да се консултирате и со вашиот педијатар.