МОМЧИЊАТА И ДЕВОЈЧИЊАТА РАСТАТ РАЗЛИЧНО: Ова е возраста на која повеќето момчиња престануваат да растат

Во принцип, момчињата обично престануваат да растат околу 16-годишна возраст. Многу фактори можат да влијаат на растот и ултимативно на висината. Тие вклучуваат фактори на животната средина, како и генетика, исхрана и ниво на физичка активност

Растот е индивидуален и може да варира значително од дете до дете

Се чини дека момчињата растат со неверојатна брзина, што може да го натера секој родител да се запраша: Кога момчињата престануваат да растат? Дали момчињата растат во доцните тинејџерски години?

Според KidsHealth, повеќето момчиња го завршуваат својот раст кога ќе наполнат 16 години. Некои момчиња може да продолжат да растат уште некој сантиметар во подоцнежните тинејџерски години, а мускулите ќе продолжат да растат до зрелоста.

Гените од двајцата родители играат улога во одредувањето на висината и растот и кај момчињата и кај девојчињата. Други фактори како што се исхраната, нивото на активност и исхраната на мајката за време на бременоста, исто така, влијаат на висината

Како пубертетот влијае на растот?

Момчињата поминуваат низ скок на раст за време на пубертетот. Сепак, стапките на раст може многу да варираат бидејќи момчињата поминуваат низ пубертет на различни возрасти.

Возраста на момчето кога ќе помине низ пубертетот не влијае на тоа колку ќе биде висок, но ќе  влијае на тоа кога неговиот раст ќе започне и кога ќе престане.

Момчињата генерално спаѓаат во две категории:

  • рано созреваат, почнувајќи со пубертет на возраст од 11 или 12 години,
  • доцна созреваат, почнувајќи со пубертет на возраст од 13 или 14 години.

Двете категории обично добиваат иста просечна количина сантиметри во висина, но оние кои подоцна созреваат имаат тенденција да растат со побрзо темпо за да го надоместат изгубеното време. Со нивната најбрза стапка на раст за време на пубертетот, момчињата достигнуваат околу 92 проценти од нивната возрасна висина.

Момчињата кои имаат ограничувања на растот пред да започнат со пубертет, сепак ја добиваат истата просечна висина од сантиметри за време на пубертетот. Тие никогаш не ги надополнуваат дефицитите од пред пубертетот.

Прекумерната тежина или обезноста може да влијае на возраста на која момчињата влегуваат во пубертет и нивната стапка на раст и пред и за време на пубертетот. Неухранетоста во детството исто така може да го задоцни растот

Која е просечната висина за момчињата?

За американски мажи на возраст од 20 години и повеќе, просечната висина приспособена според возраста е 175,4 см.

Висина по возраст

На 10 години, најраниот почеток на пубертетот, половина од сите момчиња ќе бидат под 138,5 см.

Средните висини наведени подолу се земени од ЦДЦ графикон од 2000 година:

Улогата на генетиката во висината

Гените од двајцата родители играат улога во одредувањето на висината и растот и кај момчињата и кај девојчињата. Други фактори како што се исхраната, нивото на активност и исхраната на мајката за време на бременоста, исто така, влијаат на висината.

Момчињата кои имаат ограничувања на растот пред да започнат со пубертет, сепак ја добиваат истата просечна висина од сантиметри за време на пубертетот. Тие никогаш не ги надополнуваат дефицитите од пред пубертетот

Дали момчињата растат со различна брзина од девојчињата?

Момчињата и девојчињата растат поинаку. Момчињата имаат тенденција да растат со побрзо темпо во детството. Во просек, момчињата исто така имаат тенденција да бидат повисоки од девојчињата. Затоа лекарите користат посебни табели за раст за момчиња и девојчиња за да го измерат растот со текот на времето.

Кај девојчињата, висината има тенденција да го достигне врвот околу две години по почетокот на пубертетот, кој обично започнува на возраст од 8 до 13 години. Висината на некои девојчиња има тенденција да го достигне врвот околу 14-тата или 15-тата година. Меѓутоа, момчињата може да растат до околу 16 години, но може да покажат најголем раст помеѓу 12 и 15 години.

Перцентилот во кој паѓа вашето дете не е толку важен како конзистентноста. Ако вашето дете падне од 40-тиот перцентил на 20-тиот, на пример, неговиот лекар може да препорача тестови за да се утврди основната причина.

Момчињата и девојчињата растат поинаку. Момчињата имаат тенденција да растат со побрзо темпо во детството. Во просек, момчињата исто така имаат тенденција да бидат повисоки од девојчињата. Затоа лекарите користат посебни табели за раст за момчиња и девојчиња за да го измерат растот со текот на времето

Што предизвикува одложување на растот?

Постојат многу можни причини за одложување на растот, вклучувајќи:

  • медицински состојби кои влијаат на тироидната жлезда,
  • недостаток на хормони за раст,
  • проблеми со нивото на инсулин,
  • проблеми со половите хормони,
  • Даунов синдром и други генетски нарушувања.

Прекумерната тежина или обезноста може да влијае на возраста на која момчињата влегуваат во пубертет и нивната стапка на раст и пред и за време на пубертетот. Неухранетоста во детството исто така може да го задоцни растот.

Забавувањето на растот може да биде најзабележливо за време на детството, па затоа е важно да се придржувате до распоредот за редовни прегледи. При секоја посета, педијатарот ќе го следи растот на вашето дете. Ова му овозможува на лекарот веднаш да го открие проблемот.

Совети како да се обезбеди најдобар можен раст

Некои совети кои ќе им помогнат на момчињата да растат здрави вклучуваат:

  • урамнотежена исхрана,
  • добивање на соодветна количина на сон,
  • вежбање.

 Заклучок

Во принцип, момчињата обично престануваат да растат околу 16-годишна возраст. Многу фактори можат да влијаат на растот и ултимативно на висината. Тие вклучуваат фактори на животната средина, како и генетика, исхрана и ниво на физичка активност.

Ако сте загрижени за можното заостанување во растот, разговарајте со докторот на вашето дете, пишува Healthline.