Може да траат од три до седум дена: Ова се симптомите на блага форма на Ковид-19

„Варираат од речиси никакви симптоми до тешка настинка и заминување во кревет на неколку дена“, вели д-р Вилијам Шафнер, специјалист за заразни болести и професор на Факултетот за медицина на Универзитетот Вандербилт

Постојат различни дефиниции за тоа што се благи симптоми на Ковид-19 и дали се сигурен знак за инфекција ФОТО: Unsplash

Не постои клиничка дефиниција за блага форма на Ковид, што остава голем простор за толкување. Во принцип, се чини дека лекарите се согласуваат дека благ Ковид е секоја форма на Ковид-19 што не ве става во болница.

„Тоа би биле симптоми кои не се доволно сериозни за поради нив да останете во болница“, вели д-р Вилијам Шафнер, специјалист за заразни болести и професор на Факултетот за медицина на Универзитетот Вандербилт.

Важно е да останете сити и хидрирани и во повеќето случаи – тоа е доволно

„Тие варираат од речиси никакви симптоми до тешка настинка и заминување во кревет на неколку дена“, објаснува тој.

Дел од симптомите на благ Ковид:

  • треска
  • кашлица
  • краток здив или отежнато дишење
  • замор
  • болки во мускулите или телото
  • главоболка
  • губење на вкус или мирис
  • воспалено грло
  • затнат нос или течење на носот
  • гадење или повраќање

Што можете да направите ако имате благи симптоми?

Благите симптоми може да траат од три до седум дена. Важно е да останете сити и хидрирани и во повеќето случаи – тоа е доволно.

Сепак, експертите препорачуваат вакцинација бидејќи таа гарантира ситуацијата да не излезе од контрола, односно да не излезе надвор од рамката на благ Ковид.