Недостатокот на витамин Д го згголемува ризикот од тежок КОВИД-19

Пациентите со тешка или критична болест почесто имале понизок статус на витамин Д (<20 ng/mL) од оние со блага со умерена болест (87,4% наспроти 34,3%).

За хоспитализираните пациенти со КОВИД-19, недостатокот на витамин Д пед инфекцијата е поврзан со зголемена веројатност од тешка и критична болест, укажува нова студија објавена во PLOS ONE.

Пациентите со тешка или критична болест почесто имале понизок статус на витамин Д (<20 ng/mL) од оние со блага со умерена болест (87,4% наспроти 34,3%).

Веројатноста од тешка или критична болест зголемена е 14 пати за болните со недостаток на витамин Д (<20 ng/mL) во однос на оние со високи нормални вредности на витамин Д (≥40 ng/mL).

Се смета дека оваа студија допринесува кон континуираното зголемување на докази дека историјата на недостаток на витамин Д  е предвидувачки фактор поврзан со полош клинички тек на болеста и смртност од КОВИД-19.