Палента – здрав избор за здрави црева

Овој оброк содржи доволно минерали, нутриенти и витамини, потребни за телото нормално да функционира.

Пченкарната палента има многу позитивно влијание за целокупното здравје на човекот, не содржи глутен и може да се консумира без оглед на староста. Идеална е за малите бебиња, за луѓето кои водат сметка за своите килограми, или пак за оние кои имаат проблеми со системот за варење.

Овој оброк содржи доволно минерали, нутриенти и витамини, потребни за телото нормално да функционира.

Палентата има голем ефект во спречувањето на разни болести, како и на севкупното здравје на човекот. Во составот има природни масти, односно каритеноиди и токму овие здрави масти се заслужни за добрата работата на цревата. Содржи 75% јаглехидрати, белковини (8 до 10%) и масти.  Палената може да се користи и како заменски оброк кога сакаме да го зголемите изворот на корисни јаглехидрати.

Палентата изобилува и со прехрамбени влакна, а нејзиното ефикасно делување се поврзува и со здравјето на кардиоваскуларниот систем, со превенцијата на канцерогени и вирусни болести. Исто така е богата со витамин Б 1 за што поволно делува и на когнитивните функции. Содржи бета-каротен, провитамин А. Содржи и многу други витамини и минерали, вклучувајќи ги витаминот Б5, фолна киселина, ниацин, витамин Ц, фосфор, калиум.