ПЕДИЈАТРИТЕ ОТКРИВААТ ЗОШТО ДЕЦАТА ГО ЦИЦААТ ПАЛЕЦОТ: Тоа им нуди удобност и ги прави среќни

Повеќето деца престануваат да ги цицаат палците помеѓу втората и четвртата година. Ако вашето дете не е едно од нив, постојат неколку едноставни трикови кои ќе му помогнат да престане да го прави тоа.

Природната навика за цицање го зголемува ендорфинот одговорен за доброто расположение во мозокот на вашето бебе. Цицање- дојка, цуцла, палец – поттикнува смирувачки рефлекс и прави удобност од која бебето тешко може да се откаже.

Кога децата престануваат да ги цицаат палците?

Повеќето деца сами од себе престануваат да ги цицаат палците помеѓу втората и четвртата година од животот. Не е потребна никаква интервенција! Но, ако детето продолжи редовно да го цица палецот по избивањето на трајните заби, време е да размислите за интервенција.

Долготрајното и продолжено цицање палец може да доведе до прекумерно или отворено загризување, аномалија при која предните заби не се допираат за време на загризот, односно има растојание меѓу нив, што може да доведе до болно џвакање, како и потешкотии при говорот и изговарањето на одредени зборови.

Повеќето деца ќе се откажат од цицање палец поради притисокот од врсниците пред да започнат на училиште, но на некои ќе им треба помош и охрабрување.

Почнете со мали чекори!

Мислењето на педијатрите е дека е важно да се разговара за вакви теми со децата од нивна перспектива. Но, буквално. Кога зборувате со вашето дете за цицањето на палецот, чучнете под нивото на нивните очи. Овој став им помага на децата да почувствуваат дека им се обраќате со почит. Користете само позитивни и пријателски зборови, фокусирајќи се само на проблемот што го решавате.

Децата ги цицаат палците кога се чувствуваат несигурни или имаат потреба од утеха. Ако ова ви звучи познато, помогнете му на вашето дете да најде нова смирувачка навика. Љубовта обично прави чуда овде. Казната во никој случај не е опција!

Ако вашето дете е страствен “цицач“, а има одредено време кога тоа му е омилена навика, за време на читање приказна или непосредно пред спиење, согласете се дека ова е единствениот момент кога може да се забавува на овој начин. Значи, дозволете му да го цица палецот додека чита приказна или непосредно пред спиење.

Ако детето е постаро, објаснете му како цицањето палец може негативно да влијае на неговите заби, говор и кожа. Всушност, детето нема поим дека цицањето палец е лоша навика. Кажете нешто како “Цицањето палец може да ти ги искриви забите“, а можете да замолите стоматологот да му објасни што може да се случи ако не престане да цица.