ПЕЛЕНА КОЈА НЕ МИРИСИ ДОБРО: Зошто некои бебиња имаат интензивен мирис на урината и кога треба да се загрижите?

Вашето бебе одеднаш има силен и интензивен мирис на урината. Дали тоа е вообичаено?

Новите родители брзо стануваат експерти за менување пелени и физиолошките потреби на бебето. Тие обрнуваат внимание на деталите, па брзо ја забележувате секоја промена. Од петтиот ден на бебето, најмалку пет мокри пелени дневно е знак дека бебето добива доволно млеко, особено ако урината е бледа. Но, зошто урината на бебето добива силен мирис?

Интензивниот мирис често не е причина за загриженост

Силниот мирис на урината на вашето бебе не треба да биде причина за загриженост ако вашето бебе се однесува вообичаено, покажува знаци на ситост и бојата на урината, и покрај мирисот, е бледа.

Мирисот на урината на бебето има одреден мирис, а како што децата растат, мирисот на амонијак се повеќе се забележува во неа. Можно е да го чувствувате интензивниот мирис само затоа што сте поблиску до пелената на бебето при пресоблекувањето. Сепак, ако чувствувате дека мирисот е премногу интензивен во споредба со претходно, контактирајте го вашиот педијатар за да се утврди дали се работи за уринарна инфекција, бидејќи тоа е поврзано и со силен мирис на урина. Ако бебето има и покачена температура, секако реагирајте што е можно поскоро.

Одредена храна и лекови влијаат на мирисот на урината

Една од причините за интензивниот мирис може да биде тоа што бебето не добива доволно млеко. Во овој случај, урината е поконцентрирана, мириса посилно и повеќе не е толку бледа. Можно е во овој случај да имате недостаток на млеко или бебето да не повлекува доволно при хранењето.

Ако доите, можеби сте јаделе нешто што влијае на мирисот на урината на вашето бебе, како што се аспарагус, лук или кромид. Некои мајки тврдат дека урината на нивното бебе го променила мирисот додека користеле одредени антибиотици.