Погледнете кога детето треба да легне да спие според возраста

Психолозите советуваат дека детето би требало да си легнува да спие зависно од возраста и тоа секогаш во исто време.

Бебињата, децата и тинејџерите треба да спијат многу повеќе од возрасните, да телото да може да им го следи брзиот ментален и физички развој. Повеќето родители знаат дека на децата кои растат им е потребен добар сон, но многу не внимаваат доволно на правилниот ритам, односно ги пуштаат децата да останат будни до доцна во ноќта. Особено грешат кога малите деца, на две или три годишна возраст се будни со 22, 23 часот. Погрешно е велат лекарите, децата да се навикнуваат на тој ритам, кој најчесто се компензира со спиење во утринските часови.

Истражувањата покажуваат дека раното време за спиење, помеѓу 19 и 20 часот, е најдобро за бебињата и децата на училишна возраст. Пред легнување, барем половина час исклучете го телевизорот, таблетот, мобилниот телефон и постигнете смирена атмосфера во домот.


Возраст на детето                                 Сугестија за време на легнување

2………………………………………………………………19 часот

3………………………………………………………………19.15 часот

4………………………………………………………………19.30 часот 

5………………………………………………………………19.45 часот

6………………………………………………………………20 часот 

7………………………………………………………………20.15 часот

8………………………………………………………………20.30 часот

9………………………………………………………………20.45 часот

10……………………………………………………………..21 часот

11……………………………………………………………..21.15 часот

12……………………………………………………………..21.30 часот