ПРАКТИЧНИ СОВЕТИ: Како кај детето да развиете здрави навики во исхраната

Доколку сте од оние родители кои сакаат нивното дете да јаде здрава храна и да има балансирана исхрана, мора да знаете дека тоа е многу полесно да се каже, отколку да се направи. Особено кога децата не попуштаат додека им нудите зеленчук што не им се допаѓа.

Ова се неколку совети кои ќе ви помогнат вашето дете да развие позитивни навики кога е во прашање исхраната.

Не дозволувате да си игра со храната

“Престани да си играш со храната“, реченица која најчесто се слуша на масите секаде во светот. Но, дозволата детето да ја допира храната, може да го поттикне да ја проба, а е нешто кое вообичаено не би го јадело. Едно истражување докажало дека дете ќе ја изеде храната со која му е дозволено да си игра.

Го терате да изеде се

Можеби вашите родители додека сте биле дете инсистирале да изедете се што има во чинијата, но добра вест е дека не мора истото да му го правите на вашето дете. Студии покажале дека ако детето не изеде се што е на чинијата, тоа е затоа што тоа нема апетит, а кога се тера да изеде се, може да доведе до прејадување и обезност кога детето ќе биде постаро.

 

Не му нудите прилози

Сигурно и вие сакате кога на чинијата имате кечап или друг сос, зошто тогаш не му дозволите на детето и тоа да експериментира со различни вкусови и да сфати што му се допаѓа.

Не му дозволувате да помага во кујната

Кога подготвувате оброк, слободно дозволете му на детето да ви помага. Според истражувањата, тоа може да го охрабри да проба нова храна, а поголема е и веројатноста дека ќе го изеде јадењето кое само го подготвило.