Прекумерната тежина го зголемува ризикот од астма кај децата за 30%

Ова истражување покажало дека децата кои имаат вишок килограми, имаат 30% поголема веројатност да заболат од астма, додека кај децата со прекумерна телесна тежина, таа веројатност е за дополнителни 17% поголема.

Според резултатите од новата студија, прекумерната тежина во детството е поврзана со уште една болест – астмата. Се смета дека дури 10% од случаите на астма кај децата во САД може да се спречат со одржување на здрава телесна тежина. Постојат многу малку ризик фактори за појава на астма кои може да се спречат, а еден од нив е прекумерната телесна тежина.

Ова истражување покажало дека децата кои имаат вишок килограми, имаат 30% поголема веројатност да заболат од астма, додека кај децата со прекумерна телесна тежина, таа веројатност е за дополнителни 17% поголема.

Во САД, 6-8 милиони деца боледуваат од астма. Значи, во случај на одржување на здрава телесна тежина, би имало 800.000 случаи на астма помалку, што претставува голема бројка. Треба да се нагласи дека 18% од децата во САД се дебели, што може да го наруши нивниот квалитет на живот и да го зголеми ризикот од хронични болести.

Поврзаноста на астмата и прекумерната тежина кај возрасните лица е од претходно истражена и позната.