Примената на антибиотици кај бебињата може да доведе до гојазност

„Не го оценувавме микробиомскиот статус на овие деца, но претпоставуваме дека антибиотиците имаат врска со промените во организмот на бебињата кои резултираат со гојазност„, нагласил авторот на студијата д-р Кад Нилунд.

Нови истражувања укажуваат на тоа дека бебињата на кои им се давани антибиотици пред втората година од животот имаат поголема веројатност да станат гојазни подоцна, пренесува Health24. Студијата сугерира дека бебињата кои се лечени со антибиотици имаат ризик да развијат состојба на прекумерна тежина во подоцна фаза од детството. Лековите кои во себе содржат киселини, исто така може да го зголемат ризикот, но оваа поврзаност се уште не е докажана. Наодите произлегле од следењето на историјата на лекување кај новороденчињата меѓу илјадници бебиња.

Што се однесува до постоењето на поврзаност, истражувачите изнеле терорија дека гојазноста може да има врска со влијанието на овие лекови на деликатно микоробиолошкото окружување во телото на детето кое расте.

„Не го оценувавме микробиомскиот статус на овие деца, но претпоставуваме дека антибиотиците имаат врска со промените во организмот на бебињата кои резултираат со гојазност„, нагласил авторот на студијата д-р Кад Нилунд.

Но, од друга страна, лекарите нагласуваат дека родителите треба да продолжат да користат антибиотици ако нивното дете има некоја опасна инфекција.