ПСИХОЛОГ СОВЕТУВА: Што никогаш не смеете да зборувате пред децата

Професорот по клиничка психологија, Мет Сандерс открива три родителски грешки или уверувања на кои треба да обрнете внимание.

Понекогаш се невидено тврдоглави и прават бројни нешта кои ве нервираат, но имајте предвид дека за децата секогаш пример се  родителите. Затоа внимавајте како се однесувате и што пред нив зборувате.

Сè е моја вина

Многу родители за се, се обвинуваат сами себе, што и не е изненадување, оти постојано се под притисок.

“Некои родители за лошото однесување на децата се обвинуваат себе си. Понекогаш таа вина ги доведува родителите и до депресија. Превземањето на вина за се, е деструктивно. Тоа може да ве доведе дотаму да не сте во состојба да воведете ни мала промена во рутината, а можеби тоа ќе ви помогне да го решите проблемот. Затоа, мој совет е, не бидете премногу строги кон себе“, вели проф. Сандрес. “

Тоа го прави само за да ме нервира

Проф. Сандерс истакнува дека оваа грешка ја направиле речиси сите родители. Повеќето од децата едноставно не знаат зошто лошо и грдо се однесуваат, а многу малите деца имаат проблем своите мисли да ги преточат во зборови. Значи, малку е веројатно дека нешто прават само за да ги нервираат рдоителите.

Тој вели дека децата понекогаш лошо се однесуваат оти се уморни, гладни… Обидете се да утврдите во што е проблемот, советува професорот.

Ова е само фаза

Децата минуваат низ различни фази, но проф. Сандерс истакнува дека е важно родителите да сфатат дека некои проблеми во однесувањето не се неизбежни и не се задолжителна фаза од детскиот развој.

“Тоа што хистерично однесување кај две годишно дете препишувате на нормална однесување на таа возраст е целосно спротивно на поентата. Тоа важи за некои други агресивни или непријатни однесувања кои децата може да ги демонстрираат“, вели психологот.