ПСИХОЛОЗИТЕ УКАЖУВААТ: Осум најчести знаци на анксиозност кај децата

За жал, некои од овие знаци лесно се занемаруваат или превидуваат. Затоа детскиот психолог Џејми Блох предупредува на најчестите знаци на анксиозност кај децата.

Анксиозноста е емоција која се карактеризира со чувство на напнатост, загрижени мисли и физички промени, како што е зголемен крвен притисок. Луѓето кои страдаат од анксиозни нарушувања обично имаат повторливи наметливи мисли или грижи, поради што тие имаат тенденција да избегнуваат одредени ситуации. Ова нарушување може да има и физички симптоми, како што се потење, вртоглавица и забрзан пулс.

Меѓутоа, освен возрасните, знаци на анксиозност можат да покажат и децата. За жал, некои од овие знаци лесно се занемаруваат или превидуваат. Затоа детскиот психолог Џејми Блох предупредува на најчестите знаци на анксиозност кај децата.

Според неа, показатели за оваа состојба се:

  1. Проблеми со спиењето.
  2. Стравови и фобии.
  3. Секојдневни изливи на бес поради мали предизвици или лутина поради ситници.
  4. Секојдневно барање утеха.
  5. Дополнителна приврзаност.
  6. Реактивност на мали промени во рутината.
  7. Избегнување места или луѓе.
  8. Постојано повторување на прашања.

“Некои анксиозни деца може да ги имаат сите овие особини, додека други може да имаат само неколку од нив. Секое дете е единствено и анксиозноста може да се манифестира на различни начини. Добрата вест е дека колку побрзо ја препознаете анксиозноста кај вашите деца, толку побрзо можете да научите пристапи кои ќе помогнат да се изгради нивната издржливост и да ги научите на механизми за надминување на овие предизвици“, посочува психологот.

Разбирањето како да им се помогне на децата ефикасно да управуваат со анксиозноста е од клучно значење за нивниот емоционален развој и благосостојба, додава Блох. Таа истакнува пет начини на кои родителите можат да им помогнат на своите деца да се справат со анксиозноста.

Создадете сигурна и предвидлива средина: “Воспоставете конзистентни рутини и ритуали кои ќе им обезбедат чувство на сигурност на вашите деца. На пример, информирајте ги децата кои ќе ги однесат на училиште и да ги земат”, советува психологот.

Научете ги техники за релаксација: Ова може да вклучува смирувачки активности како што се длабоко дишење, визуелизација или прогресивна мускулна релаксација.

Поттикнете ја практиката на афирмации: „Охрабрете ги децата да гледаат на работите со оптимизам создавајќи навика да повторуваат позитивни афирмации“, објасни Блох.

Вклучете се во играта со нив: Психологот наведува дека родителите можат да ја користат играта како алатка за изразување и истражување на емоциите. „Преку имагинативна игра, децата можат да работат на нивната анксиозност во безбедно и контролирано опкружување“, изјави таа.

Моделирајте здрави стратегии за справување: „Покажете им на вашите деца како да управуваат со своите емоции преку конструктивни методи како што се зборување, вежбање или барање поддршка“, заклучи Блох.