Работи кои треба да ги знаете за опаѓање на косата по породувањето

По породувањето, во организмот доаѓа до нагли промени, и опаѓањето на косата не е нималку необична појава.

Сите мајки по породувањето, не можат да се пофалат со бујна коса. Поточно, голем број жени се жалат на губење на косата во бременоста, ни и по породувањето. Иако можеби не сфаќаат, жените всушност губат мала количина коса кога се бремени.

Ова се неколку работи кои треба да ги знаете за опаѓањето на косата по бременоста.

ЧЕСТА ПОЈАВА

Не страдате од некоја чудна болест. Постпородилното опаѓање на косата се јавува кај 40-0% од жените.

ФАЗА ОДМОР ПО БРЕМЕНОСТА

Околу 90% од косата расте во било кој момент, одека останатите 10% во фаза на одмор. Секои два или три месеци, таа коса која се одморала, опаѓа, и потоа на тоа место расте нова коса. За време на бременоста, зголемено е  нивото на естроген во телото, и тоа практично ја замрзнува косата во фаза на одмот, што резултира со бујност на косата.

Најлест период за опаѓање на косата е три месеци по породувањето, оти нивото на естроген се враќа во нормала и таа коса која се одморала почнува да паѓа.

Косата треба да се се врати во нормала околу првиот роденден на бебето, а може и порано. Ако тоа не се случи, побарајте совет од дерматолог, оти можно е да постои друга причина за опаѓање на косата.