‘РЧЕЊЕ ВО БРЕМЕНОСТА: Зошто ‘рчат бремените жени и дали во позадина се крие нешто посериозно?

'Рчењето за време на бременоста е многу често и сосема нормално, бидејќи физичките промени низ кои поминува трудницата придонесуваат за развој на оваа навика на гласно спиење. Во повеќето случаи, можете да го намалите 'рчењето со прилагодување на вашата положба за спиење или со користење на навлажнувач на воздухот или плакнење со солен раствор за да ги одржувате вашите дишни патишта чисти

Зголемената веројатност за 'рчење за време на бременоста првенствено се должи на хормоналните промени кои го поддржуваат растот на вашето бебе

‘Рчењето е честа појава за време на бременоста, особено во последниот триместар. Сепак, доброто е што ова е само привремено, а постојат и начини да се намали оваа несакана „симфонија“. Зошто бремените жени почнуваат да ‘рчат за време на бременоста, како да го намалите и дали ‘рчењето е знак за нешто посериозно?

Бременоста со себе носи многу промени во телото на жената, но и многу емоционални и психолошки промени. Како што одминува времето, стомакот на трудницата се зголемува, се појавуваат низа симптоми кои се очекувани, а потоа во еден момент се појавува и ‘рчењето!

„Дефинитивно не е невообичаено жените да почнат да ‘рчат кога ќе забременат“, вели гинекологот Саломе Масгати.

Спиењето на страна, користењето перница за телото или вратот и подигнувањето на главата, вратот и пределот на рамената може да помогне да се ослободите од ‘рчењето

Зголемената веројатност за ‘рчење за време на бременоста првенствено се должи на хормоналните промени кои го поддржуваат растот на вашето бебе. „За време на бременоста, вашето тело произведува многу прогестерон за да помогне во одржувањето на бременоста“, објаснува д-р Масгати. „Прогестеронот делува на глатките мускули во дишните патишта и носните пасуси предизвикувајќи дишните патишта да се прошират. Како што мускулниот тонус во грлото се намалува, непцето може да опадне ноќе и да предизвика ‘рчење.“

Ако постојано се чувствувате уморни и покрај тоа што спиете доволно, или ако вашиот партнер забележува периоди кога не дишете навечер, побарајте лекарска помош

Ова спуштање на непцето е исто така она што предизвикува ‘рчење кај луѓето кои не се бремени – мускулите во грлото толку многу се опуштаат за време на спиењето што делумно ги блокираат дишните патишта и вибрираат додека дишете, што резултира со ‘рчење. Но, ефектите на прогестеронот врз мускулното опуштање прават тоа многу поверојатно да се случи кај бремените жени.

„Дополнително, прогестеронот може да предизвика проширување на крвните садови во нашите мукозни мембрани, што доведува до назална конгестија што дополнително го влошува ‘рчењето“, вели д-р Масгати. До 39% од бремените жени страдаат од симптоми како што се назална конгестија, кивање и течење на носот, а сето тоа може да придонесе за блокирање на дишните патишта и да предизвика ‘рчење.

Зголемувањето на телесната тежина и задржувањето на течности за време на бременоста, заедно со претходните навики за спиење, исто така може да играат улога. „Ако жената претходно имала проблеми со дишењето преку уста или веќе била со прекумерна тежина, дополнителните промени во бременоста може да доведат до ‘рчење кое се манифестира во бременоста“, вели д-р Масгати.

Може да придонесе и животната средина. „Во некои случаи, факторите на околината, како што се влажноста и сувиот воздух, може да доведат до ‘рчење“, вели д-р Карлеара Вајс, советник за спиење.

Треба да се истражат случаи на долгорочно ‘рчење кои не се намалуваат со прилагодување на однесувањето и животната средина

Како да го намалите ‘рчењето?

Многу физички прилагодувања што ги прават трудниците за да направат да им биде поудобно во креветот може да помогнат при ‘рчењето. „Спиењето на страна, користењето перница за телото или вратот и подигнувањето на главата, вратот и пределот на рамената може да помогне да се ослободите од ‘рчењето“, сугерира д-р Вајс. „Користењето навлажнувач на воздухот исто така може да го намали ‘рчењето.“

Упорното ‘рчење може да биде знак за опструктивна ноќна апнеја, за која бременоста е фактор на ризик. „Апнеја при спиење, што значи состојба во која лицето често престанува да дише за време на спиењето, може да стане проблем“, вели д-р Масгати. „Тоа може да влијае на снабдувањето со кислород во мозокот на мајката, како и на мозокот на бебето“

Секако е важно да се внимава и да не се здебелите премногу, бидејќи тогаш и веројатноста за појава на ‘рчење и апнеја е поголема.

Дополнително, можете да преземете чекори за да се осигурате дека вашите дишни патишта ќе останат колку што е можно почисти.

„Одржувајте ги дишните патишта чисти со нежно плакнење на носот со солена вода“, предлага д-р Масгати. Ако назалната конгестија предизвикана од бременоста придонесува за ‘рчењето, плакнењето со солен раствор пред спиење може да биде многу ефикасно во расчистувањето на работите. „Исто така, важно е да се избегнуваат какви било назални деконгестиви кои содржат псеудоефедрин и фенилефрин“, додава д-р Масгати, бидејќи некои истражувања покажаа дека тие не се безбедни за употреба за време на бременоста.

Многу физички прилагодувања што ги прават трудниците за да направат да им биде поудобно во креветот може да помогнат при ‘рчењето

Кога да се јавите на лекар

Дури и ако воопшто не сте ‘рчеле пред бременоста, ‘рчењето за време на бременоста може да биде знак за посериозен проблем.

„Треба да се истражат случаи на долгорочно ‘рчење кои не се намалуваат со прилагодување на однесувањето и животната средина“, сугерира д-р Вајс. Упорното ‘рчење може да биде знак за опструктивна ноќна апнеја, за која бременоста е фактор на ризик. „Апнеја при спиење, што значи состојба во која лицето често престанува да дише за време на спиењето, може да стане проблем“, вели д-р Масгати. „Тоа може да влијае на снабдувањето со кислород во мозокот на мајката, како и на мозокот на бебето.“

„Ако постојано се чувствувате уморни и покрај тоа што спиете доволно, или ако вашиот партнер забележува периоди кога не дишете навечер, ви предлагам да побарате лекарска помош“, вели д-р Масгати.

‘Рчењето за време на бременоста е многу често и сосема нормално, бидејќи физичките промени низ кои поминува трудницата придонесуваат за развој на оваа навика на гласно спиење. Во повеќето случаи, можете да го намалите ‘рчењето со прилагодување на вашата положба за спиење или со користење на навлажнувач на воздухот или плакнење со солен раствор за да ги одржувате вашите дишни патишта чисти.