РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Брокула и карфиол запечени во млечен сос

Брокула и карфиол запечени во млечен сос наросени со пармезан и презла, вкусен семеен оброк!

Потребно:

  • 250 мл вода
  • 1/2 лажичка сол
  • 300 гр брокула
  • 300 гр карфиол
  • 100 мл млеко
  • 4 до 5 лажици несолен путер, поделени
  • 4 лажици брашно
  • Сол по вкус
  • Свежо мелен црн пипер, по вкус
  • Малку морско оревче
  • 2 лажици презла
  • 2 лажици рендан пармезан

Подготовка: Загрејте ја рерната на 220 C. Во големо тенџере зовријте вода и 1/2 лажичка сол. Брокулата и карфиолот исечкајте ги на еднакви парчиња со големина на залак. Ако ги користите, исечете ги или излупете ги стеблата за да се готват со иста брзина како и цветовите. Додадете ги брокулата и карфиолот во водата и варете додека не омекнат, околу 4 до 6 минути. Исцедете го зеленчукот, настрана сочувајте ја течноста за готвење. Исцедениот зеленчук ставете го во плиток сад за печење од 2 литри. Префрлете ја течноста во сад. Додадете млеко и мешајте да се соедини. Во тенџере на средна температура растопете 3 лажици путер. Додадете го брашното и со мешање оставете да се готви 2 минути. Постепено додавајте ја мешавината од млеко и зеленчуковата течност. Растопете го остатокот од путерот, па додадете ја презлата и пармезанот.Измешајте да се соединат состојките и истурете врз зеленчукот ж. Печете во загреана рерна, околу 20 мунути. Добар апетит!