РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Домашен чипс од компири

Секој, па и оној која секојдневно избира поздрава варијанта на исхрана, понекогаш сака да грицне крцкав чипс. Само да знаете, не е тешко да се подготви и дома, а потребни ви се само три состојки. Само следете неколку трикови и чипсот ќе биде совршен. За да добиете тенки кришки компир, како листови, користете ноже за лупење. Ако можете, најдобро е да измерите и температурата на маслото за пржење да биде 180 степени, и компирот да го пржите во серии. Посолете и послужете со омилениот сос.

Потребно:

  • 4 компири со средна големина
  • 3 лажици сол
  • 900мл масло за пржење

Подготовка: Измијте ги, излупете ги и исечете ги компирите на тенки парчиња. Користете ноже за овој чекор, така што сите компири да бидат со еднаква дебелина. Исплакнете ги исечените компири под ладна вода, а потоа префрлете ги во сад со чиста вода. Додадете три лажици сол и оставете ги компирите во водата најмалку половина час. Исцедете ги компирите и добро исушете ги со хартиени крпи. Загрејте го маслото во длабока тава или тенџере. Кога маслото ќе достигне температура од 180 степени, додадете една третина од подготвениот компир. Пржете додека не порумени, а потоа извадете го со жица на хартиени крпи за да се впие вишокот маснотии. Постапката повторете ја додека не ги испечете сите компири. Добар апетит!