РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Кашичка од пилешки џигер и зеленчук +8м.

На почетокот на воведување на месо во исхраната на бебето, почетната количина изнесува 10 до 15 грама. Кога бебето ќе наполни една година, може да и се даде и 50 грама месо. Оброкот кој се состои од месо, не би требало да содржи млечни производи.

Потребно:

  • 1 мал пилешки џигер
  • 1 морков
  • 1 компир

Подготовка: Компирот и морковот се лупат и се сечкаат на парчиња и се варат. Џигерот се чисти, убаво се мие, се вадат евентуалните жили и обвивки и се варат со компирот и со морковот, но во последните 10 минути од варењето на зеленчукот. Кога се ќе се свари, испасирајте ги состојките и понудете му ја кашичката на бебето.