РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Лажни лазањи

Во овој рецепт, комбинацијата на намирници за подготовка на лазањи е слична, но се подготвува побрзо, поедноставно, а вкусот е поприфатлив за децата.

Потребно: 

  • 500гр мелено месо
  • 1 кромид
  • 1 морков
  • 300мл доматно пире
  • 300мл неутрална павлака
  • 500гр јуфки

Подготовка: Кромидот ситно се сечка и се пропржува на малку масло заедно со изренданиот морков. По неколку минути се додава меленото месо и се пржи околу 10 минути. Потоа се додава доматното пире и се остава се заедно да се вари уште пет минути. Во длабоко тавче се става половина од јуфките, се прелеваат со половина од неутралната павлака, па се додава целото мелено месо. Потоа се става остатаокот од јуфките и преостанатата неутрална павлака. Се додава вода колку да се покријат јуфките. Се става да се пече на 200 степени, околу 35-45 минути, односно додека не испари течноста. Најдобро е тавчето да биде со капак или да го затворите со алуминиумска фолија. Пред крај по желба се наросува рендан кашкавал.