РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Лесен ручек од тиквици

Не пропуштајте да го подготвите ова јадење, кое ќе го сервирате на трпезата за 20 минути. Сега е во ек сезоната на тиквици, кои се вкусни и примамливи кога жештините ни го блокираат секојдневието. Тиквиците од рерна со сирење имаат посебен шмек.

Потребно:

  • 6 големи тиквици
  • 450гр рикота
  • 1 шолја пармезан
  • ½ лажичка лук во прав
  • Доматен сос
  • 1 шолја рендана моцарела

Подготовка: Исечете ги тиквиците по должина на ленти со средна дебелина. Ставете ги на послужавник обложен со хартија да се исцедат. Измешајте ја рикотата со половина од пармезанот, јајцата, лукот во прав, сол и црн бибер. Дното на сад каде ќе ги подготвувате, премачкајте го со доматен сос, па на секоја кришка тиквица ставете тенок слој доматен сос, одозгора од сместата од рикота и наросете моцарела. Изролајте и редете ги во сад за печење. Наросете се преостантиот пармезан. Печете ги во загреана рерна на 200 степени, околу 20 минути.