РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Летен пилав со јајца и зеленчук

Пилав со јајца и зеленчук може да се јаде како самостоен оброк или да се служи како прилог со месо, риба или салата. Љубителите на традиционалната кујна ќе уживаат во вистински домашен пилав, по рецепт за малку полесна варијанта. Брзо се прави и има одличен вкус!

Потребно:

  • 2 шолји долг или басмати ориз
  • 4 чаши пилешки или бујон од зеленчук
  • 2 лажици путер или масло
  • 1 главица кромид ситно сечкана
  • 2 чешниња лук, ситно сечкани
  • 1 морков исечен на коцки
  • 1 црвена пиперка исечкана на коцки
  • 1 чаша грашок (може и замрзнат)
  • 4 јајца
  • Сол и црн пипер по вкус

Подготовка: Оризот измијте го неколку пати во ладна вода додека не стане бистра. Исцедете го и оставете го настрана. Во широк тенџере загрејте го путерот или маслото на средна топлина. Додадете ги сечканиот кромид и лукот и пржете ги неколку минути додека не станат стаклени. Во тенџерето додадете ги морковот, црвената пиперка и грашокот. Варете го зеленчукот уште неколку минути додека не омекне. Додадете го оризот и измешајте го со зеленчукот да се соедини. Прелијте го бујонот врз оризот и зеленчукот. Додадете сол и бибер по вкус. Измешајте ги сите состојки. Намалете ја температурата, ставете капак и варете го пилавот околу 15-20 минути или додека оризот не се свари и не ја впие течноста. Сварете ги јајцата да бидат тврдо варени, па излупете ги и исечете ги на кришки. Кога пилавот е готов, сервирајте го во чинии и ставете ги исечканите сварени јајца одозгора. Добар апетит!