РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Летно вариво со месо

Убаво е кога може да се подготви барем двапати во неделата да се јаде нешто со лажица. Иако овој рецепт содржи грст зеленчук, свинскиот бут ќе придонесе за неговиот вкус, па ни оние кои бегаат од јадење со лажица нема да можат да му одолеат.

Потребно:

  • 500 гр свински бут
  • 1 кромид
  • 2 лажици свинска маст
  • 5 моркови
  • 3 парчиња праз
  • 10 печурки
  • 2 лажички мелен црн пипер
  • 1 коцка од зеленчук
  • 1 лажица сув зачин
  • 3 лажички чаден црвен пипер
  • 2,5 дл бело вино
  • 2 лажички лук во прав
  • 2,5-3 л. вода

Подготовка: Кромидот ситно исечкајте го, празот исечкајте го на ленти, печурките на кришки, морковот на коцки и месото на коцки. На маст пропржете го кромидот и додадете го месото. Месото се динствува додека не омекне, а потоа се додава виното и се остава да се готви додека течноста не испари. Додадете ги морковите, печурките и празот, потоа зачините и водата и варете околу еден час. Добар апетит!