РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Рижото со пилешко и сланина

Рижото е добро познато италијанско јадење направено од ориз, путер, кромид и бујон. Има безброј варијации, а ние ви пренесуваме рецепт за рижото со пилешко и сланина. Ова едноставно јадење брзо се подготвува, а на сите ќе им се допадне.

Потребно:

  • 2 чаши ориз
  • 2 чаши чедар сирење (или друго тврдо сирење по ваш избор)
  • 4 парчиња сланина
  • 140 г помасна панцета
  • 1 кромид
  • 4 чешниња лук
  • 1 лажичка сечкан или сушен рузмарин
  • 1/2 чаша суво бело вино
  • 4-5 чаши пилешки бујон
  • 350 гр бело месо

Подготовка: На суво тавче пропржете ја ситно сечканата сланина, па додадете ја ситно сечканата панцета. Пржете до златно и крцкаво. Потоа извадете ја сланината и панцетата од тавата, додадете малку маслиново масло и пропржете го исечканиот кромид, посолете и побиберете и кога ќе омекне додадете го сечканиот лук. Потоа се додава измиениот ориз, се меша и се додава сечканиот рузмарин. Пржете околу 2-3 минути, а потоа истурете го белото вино и варете додека не испари алкохолот. Постепено сипувајте го бујонот, па мешајте додека не испари, додадете повторно и така додека не се потроши се. Потоа додадете го ренданото сирење и вратете ги сланината и панцетата, па мешајте додека состојките добро не се соединат. Потоа додадете го пилешкото исечено на коцки. Претходно сваерете го или испечете го пилешкото месо. Добар апетит!