РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Тестенини во кремаст сос од тиквици

Едноставниот, а толку вкусен рецепт за тестенини прелиени со кремасто песто од тиквички ќе ги освои и оние кои не се големи љубители на зеленчук. Јадењето изгледа преубаво, а има уште подобар вкус – послужете го како предјадење или лесна вечера, а уживањето сигурно нема да изостане.

Потребно:

  • 3 тиквици со средна големина

  • 2 чешниња лук (тенко исчекани)
  • 2 лажици путер
  • 5 лажици маслиново масло
  • 40гр свеж босилек
  • Сол
  • Бибер
  • 2 лажички ситно изрендана кора од лимон
  • 1 лажица сок од лимон
  • 60гр рикота
  • 450гр тестенини
  • 90гр рендан пармезан

Подготовка: Исечете ги краевите на тиквиците, но не ги лупете. Потоа грубо изрендајте ги. Ставете ги во чиста кујнска крпа и исцедете ги од вишокот течност. Во тавче на средна температура загрејте го путерот и една лажица маслиново масло. Додадете ги тиквиците, лукот  и сол и бибер по желба. Гответе на умерена температура 8 до 10 минути, со често мешање. Тиквиците се готови кога се лесно карамелизирани, многу меки, како џем. Во блендер ставете го босилекот, кората од лимон и 4 лажици маслиново масло. Блендирајте 2-3 минути, па додадете ги тиквичките. Потоа додадете ја рикотата и сокот од лимон. Зачинете. Пестото може да го користите веднаш или да го чувате во фрижидер, најмногу еден ден. Сварете тестенини по желба и прелијте ги со ова превкусно песто, па наросете пармезан. По потреба може да додадете во секоја сервирана чинија и 50мл од водата во која се вареле тестенините . На здравје.