РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Запечен карфиол во рерна

Замислете го ова јадење како зимска верзија на модар патлиџан со пармезан и домати. Ова јадење е речиси невозможно да престанете да го јадете, а ако навистина не сте љубител на карфиолот, исто толку добро е и со брокула.

Потребно:

  • 60 гр брашно
  • 4 јајца, лесно изматени
  • 370 гр презла
  • Сол по потреба
  • Црн пипер по потреба
  • 1 главица карфиол, исчистена и исечена на парчиња од 5 см
  • 120 мл маслиново масло
  • 1,1 л сос од домати
  • 90 гр рендан пармезан
  • 230 гр моцарела, на парчиња

Подготовка: Загрејте ја рерната на 200 степени. Во посебни чинии ставете ги јајцата, брашното и лебните трошки и секое убаво зачинете го со сол и бибер. Парчето карфиол прво се тркала во брашно, па се натопува во јајца и се валка во презла. Повторете го истото со остатокот од карфиолот. Загрејте го маслото за пржење во голема тава на средна температура. Пржете додека додека не порумени, од двете страни. Пржениот карфиол префрлете го на хартиена крпа за да се впие вишокот масло. Нанесете тенок слој сос од сосот од домати на днотото од тавата за печење со димензии 22 x 33 cм. Прелијте го сосот со една третина од пармезанот. Преку него распоредете го карфиолот и парчињата моцарела. Прелијте со половина од преостанатиот сос и посипете со преостанатата третина од пармезанот. Постапката повторете ја додека последниот слој не ви биде доматен сос и пармезан. Ставете во рерна и печете околу 40 минути додека кашкавалот порумени и смесата не почне да крчка. Оставете да се излади неколку минути пред послужување. Добар апетит!