Седум работи кои на родителите им е тешко да им ги кажат на децата

Потребно е да се најде вистинскиот начин да се спакува болната вистина во шарено пакување, а од другата страна да бидете максимално искрени и отворени.

Постојат многу тешки животни ситуации кои воопшто не се едноставни да им се соопштат на децата. Потребно е да се најде вистинскиот начин да се спакува болната вистина во шарено пакување, а од другата страна да бидете максимално искрени и отворени.

Родителите на социјалните мрежи споделиле своите сведоштва на оваа тема, а ние издвоивме седум најинтересни.

1. Дедо Мраз не постои

Можеби звучи глупаво, но на децата сознанието дека Дедо Мраз не постои може да им биде трауматично.

„Моите две поголеми деца постепено дојдоа до заклучок, но мојот најмлад син плачеше цела ноќ по минатиот Божиќ и бараше да му ја кажам вистината“.

2. Криење финансиски проблеми од децата

“Моите родители ме штитеа од нашата финансиска ситуација. Од друга страна, родителите на мојот сопруг споделуваа речиси сè со него. И додека тој како дете бил под стрес поради, на крајот мене ме научи на штедливост и вредноста на парите.”

3. Немање одговор на секое прашање

„Кога бев мал, ги прашав моите родители дали можат да ми објаснат што е пи. Тие рекоа дека не знаат. Оттогаш им поставував тешки прашања секој ден и бев изненаден секој пат кога дознав дека ништо не знаат“.

4. Кажување на детето дека може да биде што сака во животот

„Јас тоа поинаку го формулирав. Му реков на син ми дека има можност да биде што сака. Тоа не е исто како да кажеш нешто што „може да биде“. Сакав сам да сфати дека ќе мора да се посвети и дека ќе треба способност за да постигне одредени работи, но дека се е можно“.

5. И родителите имаат стравови

„Се плашам дека ќе умрам пред да ги видам моите деца пораснати. Татко ми почина кога имав 18 години, а мажите во моето семејство генерално не живеат долго. Сакам да разговарам со нив за длабоки работи и да ги видам како завршуваат факултет или ја запознаваат љубовта на својот живот“.

6. Откривање на детето дека е посвоено

“Буквално, од моментот кога ги посвоивме нашите деца, почнавме да зборуваме за посвојување. Зошто? Затоа што колку побрзо започнете, толку полесно ќе се снајдете во разговорот и терминологијата. Кога мојата постара ќерка беше бебе, и зборував дека ми е многу драго што ја посвоивме и дека таа е најдоброто нешто што ни се случило“.

7. Криење здравствени проблеми од детето

„Родителите не сакаат нивните деца да се плашат, што е најчеста емоција кога на млад човек му се кажува дека може да изгуби родител. Детето не се грижи за болничките сметки, како да организира погреб или кој ќе се грижи за него, како што тоа го прави возрасно лице. Тие се едноставно исплашени и многу тажни“.