Сексуални односи по породувањето: Куси одговори на најважните прашања

Лекари одговорија на најчестите прашања на жените за сексуалните односи по породувањето.

Иако често не се зборува за тоа, мајките многу чести прашуваат кога е време за сексуален однос по породувањето. Породувањето целосно го исцрпува телото, и е потребно време жената да се опорави. Покрај тоа, грижата околу детето, доењето, недоволната количина на сон дополнително исцрпуваат. Затоа, сексуалноста не се буди веднаш по породувањето.

Многу жени се прашуваат колку и поради што ќе трае опоравувањето. Кога сексуалноста ќе се јави, но и кога можат да стапат во интимен однос со партнерот. Уште едно од клучните прашања е и заштитата од повторна бременост.

Издвојуваме четири одговори на најчестите прашања за сексот по породувањето.

  1. Опоравувањето трае три месеци. Најмалку месец и половина по породувањето, жената треба да мирува.
  2. По првата гинеколошка контрола, доколку се е во ред, целосно е индивидуално кога ќе продолжите со својот сексуален живот.
  3. Менструалниот циклус се нормализира шест до осум недели по породувањето.
  4. Жените кои дојат, не се заштитени од нова бременост.