Што е идеален појадок за сите деца?

Идеален појадок за децата од сите возрасти е омлет, парче тост од полнозрнести житарки, 2-3 кришки сезонско овошје и шолја кисело млеко илиј јогурт.

Долго се верувало дека најдобар појадок за децата се житарките или леб со намази, но професори од неколку познати универизтети во Европа и САД заклучиле дека појадокот погат со протеини подолго го држи детското стомаче полно и доведува да помала колчиона на храна е доволна за ручек. Забележен бил помал внес на калории во попладневните оброци, иако овој ефект не е присутен во текот на целиот ден.

Идеален појадок за децата од сите возрасти е омлет, парче тост од полнозрнести житарки, 2-3 кришки сезонско овошје и шолја кисело млеко илиј јогурт.

Ваквиот појадок го намалува енергетскиот внес за ручек до 70 калории, што е еднакво на еден помало чоколадно колаче. Ова намалување во внесот на калории не звучи како број кој е голем, но треба да се земе предвид да на едно 8 или 10 годишно дете, дневно му се потребни помеѓу 1600 и 1800 калории во дневниот внес на храна, и вредноста од 70 калории претставѕва околу 4% од дневните енергетски потреби на детето.

Јајцата се одличен избор за појадок во просек околу 4 пати неделно.

Ова истражување зборува дека на децата треба појадокот да им се замени со протеински оброк, да се намали количината на внесени јаглехидрати во текот на денот, а да се зголеми количинатга на протеини и масти. Со повеќе свежо овошје и зеленчук, јајца за појадок и обилно месо, до половина литар млечни производи дневно, а со намалување на количината на брзи јаглехидрати од теста и слатки, на децата им помагаме да бидат сити, со повеќе енергија и поздрави во иднина.