Што е различно кога ќе останете трудна на 20, 30 или 40 години и кога жената станува престара за бременост?

Како да знаете кои информации се точни?

Додека едни наслови тврдат дека јајчниците се претвораат во прав по 30. година, други покажуваат дека мајка може да се стане и со 50 години. Кога е предоцна? Одговорот е комплициран.

ПЛОДНОСТ

Способноста на жената да забремени опаѓа кога веќе ќе наполни 27 години, а нагло опаѓање се бележи до 37 година од животот. Ако парот е здрав, шансите се 95 процентни дека до 30-тите години ќе добијат бебе. После тоа, шансите се намалуваат секоја година за три проценти. По 40-тите тие опаѓаат за 5-10 проценти, само пет години подоцна вашите шанси се намалуваат на само пет проценти.

Ова е општа статистика и секогаш постојат исклучоци. Постојат и жени кои на 25 години се борат со неплодност, додека има и такви кои на 45 години остануваат ненајдено бремени.

РИЗИК

Како што жената старее, така расте и ризикот од спонтан абортус но и од други компликации. За жени на возраст под 30 години, шансата за абортус е 15-20 проценти, додека за жени над 40 години, таа се зголемува до 50 проценти! Даунов синдром, како и други хромозомски абнормалности, е нешто што се поврзува со возраста на мајката, а како што старее мајката, така се зголемува и ризикот. Кога жената ќе наполни 35 години, ризикот е 1/350, но во 45. година, тој е 1/35.

КОЛКУ НА БРЕМЕНОСТА ВЛИЈАЕ ТОА ШТО МАЈКАТА Е ЗДРАВА?

Повеќето луѓе ќе заклучат дека нивното завидно добро здравје е одлична алатка во борбата против стареењето. За жал, за јајниците тоа не е важно – без разлика дали сте веган или трчате маратони.

Секоја жена е родена со одреден број на јајце клетки, а нивниот број и квалитет се намалуваат како што старееме.

Дијабетес, дебелина, крвен притисок може да влијаат на зачнувањето и текот на бременоста во негативна смисла, па затоа е добро да се остане здрав, но исхраната и активноста не влијаат на репродуктивниот систем.

Можеби сега ќе се прашате доколку бројките се вакви, како тогаш гледаме толку често дека некоја позната дама во 50-тите години роди близнаци? Додека бројките изгледаат ниски, има голем број на оние кои остануваат бремени во 40-тите години и имаат сосема нормална бременост. Покрај тоа, мора да се знае дека многу од оние кои бараат медицинска помош, вештачко оплодување…

Медицината смета дека најдобро време за бременост е периодот од 20 до 24 години, но емоционално, финансиски, можеби за повеќето од нас не е така, па сè повеќе парови одлучуваат да почекаат.

Д-р Кристофер Монтвил објаснува: „Идеално би било парот треба да почне да планира бременост до 37. година од животот, бидејќи така ќе ги зголеми шансите за здрава бременост“, и додава дека ако сте близу до тие години, а вистинскиот маж сè уште нема на повидок – замрзнете јаце клетки за да ги зголемите шансите за подоцнежна бременост.

Ако планирате бременост, сигурно знаете дека нема вистинско време, но ако мајчинството ви е многу важно, размислете за проширување на семејството на време.