Што кога мама и тато не се согласуваат околу воспитувањето на децата?

Многу родители чувствуваат дека подобро ги воспитуваат своите деца кога нивниот партнер не е во близина. Дали има вистина во тоа? Одговорот на ова важно прашање за порталот Parents го дава Трејси Далглиш, клинички психолог и советник за парови. „Тоа е збунувачки затоа што треба да чувствуваме олеснување и поддршка во родителството кога нашиот партнер е во близина. Наместо тоа, нашето внимание често се оддалечува, дозволувајќи им на грижите, вознемиреноста и фрустрациите од неисполнетите очекувања да ни се вовлечат во секојдневието“, објаснува Далглиш.  Кога партнерот е во близина, родителите често си поставуваат прашања како: Дали ќе ги преиспитува моите потези, Дали ме осудува?, Зошто тој не води сметка за тоа?.

Што можат да направат партнерите во предизвикувачки ситуации?

Иако е важно да се справите со сопствените чувства, исто така е добро да разговарате со вашиот партнер за предизвиците на родителството. Пред да имаат деца, повеќето луѓе размислуваат за идеално родителство. Сакаат да имаат одреден стил и правила кои ќе им ги пренесат на своите деца, но забораваат на најважната работа – другиот родител. Тоа може да биде нешто едноставно како храна која ќе јадат децата или кога можат да гледаат телевизија, до тоа дали ќе ги казнуваат децата. За жал, немаме можност да го тестираме родителскиот стил на партнерот пред да дојдат децата. И ниту еден пристап не е нужно правилен или погрешен. Но, кога паровите ќе се најдат со дијаметрално спротивни стилови на родителство, што можат да направат за да бидат успешни како пар и како родители?

Јасно наведете го вашиот стил на воспитување

Иако паровите не мора да се согласуваат за сè, корисно е да бидете свесни за вашиот родителски стил и какви уверувања и навики внесувате во вашиот дом. Кога ќе го сфатите ова, можете јасно да одлучите каков родител сакате да бидете. „Родителите со кои работам можеби се воспитани во еден стил и сакаат да го променат тоа“, вели Елејн Тејлор-Клаус, сертифициран советник за родители. Она што функционирало во минатото можеби не е најдобро за вашето семејство. „На децата денес им требаат родители кои посвесно ќе комуницираат и повеќе ќе соработуваат“, додава Тејлор-Клаус.

Не го критикувајте партнерот пред децата

Ако забележите дека вашиот партнер се однесува спротивно од тоа како вие, пуштете го додека не можете да разговарате еден на еден, предлага Бони Харис, специјалист за родителство и однесување на деца. Таа додава дека е подобро децата да не бидат сведоци на расправиите на нивните родители. Исто така, за партнерскиот однос е корисно да избегнува критикување на другиот родител.

Користете договорени фрази кога ви треба помош

Веќе споменавме дека не е добро да се расправате пред деца или да го критикувате партнерот. Сепак, можеби на вашиот партнер навистина му треба спас од ситуација која е надвор од контрола. Наоѓањето начини да ги сигнализирате вашите потреби во хаотична ситуација може да ви помогне да соработувате. „Јас и мојот сопруг го користевме зборот „јаже“, што значи дека требаме помош во одредена ситуација“, објаснува Тејлор-Клаус. Вашата лозинка треба да ја чувате во тајност од децата, но можете да ја користите пред децата. Така ќе му дадете до знаење на вашиот партнер дека ви треба помош и дека сте обземени од емоции. Запомнете, никој не е совршен и секој прави грешки.

Побарајте помош од експерт

Не е невообичаено разликите во стилот меѓу вас и вашиот партнер да станат невозможни да се решат. Но, не грижете се, постојат експерти кои можат да ви помогнат. Најдете терапевт или специјалист за родителство кој ќе ве води. Иако неколку стилови на родителство можат да функционираат беспрекорно, кога јазот е голем, непристрасен експерт може да биде добредојден.