ШТО ТРЕБА ДА НАПРАВИ РОДИТЕЛОТ КОГА СОПСТВЕНОТО ДЕТЕ ЌЕ ГО УДРИ? Психолог открива како да одговорите

Најлошото нешто што еден родител може да го направи кога детето ќе го удри е да му вика, да го навредува или да употреби физичко насилство

Ударите на детето најчесто произлегуваат од страв, објаснуваат психолозите

Речиси е невозможно да останеме целосно смирени кога детето ќе нè удри или повреди, објаснува психологот Лора Маркам. Во овој случај, родителите често реагираат бурно, што според психологот е една од најголемите грешки што можат да ги направат. Имено, во повеќето случаи, удирањето на детето не е знак на неговата омраза, агресивност, па дури ни лутина, туку некоја друга фрустрација или емоционална потреба која не знае да ја изрази на поинаков начин.

Понекогаш ударите на детето доаѓаат од љубопитност. Имено, додека расте, експериментира и ги преиспитува границите, а психологот нагласува дека родителите треба да сфатат дека ова е само минлива фаза

Па, што треба да направи родителот кога сопственото дете ќе го удри? „Која било акција што вклучува физичка болка од ваша страна ќе има резултати кои нема да бидат добри за ниту еден од вас. И онака непријатната ситуација само дополнително ќе ескалира и ќе продолжи циклус кој вклучува физичко насилство, кое никогаш не се препорачува“, објаснува психологот, која додава дека ударите на детето најчесто произлегуваат од страв.

„Па дури и кога не знаете од што навистина се плаши вашето дете, а неговата агресија изгледа како да доаѓа од никаде, вашето дете вака го покажува својот страв. Ако на него одговорите со уште поголема агресија, ќе го ескалирате постоечкиот страв и ќе ја зголемите веројатноста за идни удари“, предупредува Маркам.

Понекогаш ударите на детето доаѓаат од љубопитност. Имено, додека расте, експериментира и ги преиспитува границите, а психологот нагласува дека родителите треба да сфатат дека ова е само минлива фаза, но и можност да постапат соодветно и да ги запрат понатамошните удари.

Како да реагирате кога ќе дојде до удар?

Најлошото нешто што еден родител може да го направи кога детето ќе го удри е да му вика, да го навредува или да употреби физичко насилство. За да научи детето што подобро да ги контролира сопствените емоции, психологот советува родителите да реагираат на следниот начин.

Која било акција што вклучува физичка болка од ваша страна ќе има резултати кои нема да бидат добри за ниту еден од вас. И онака непријатната ситуација само дополнително ќе ескалира и ќе продолжи циклус кој вклучува физичко насилство, кое никогаш не се препорачува

„Прво, прифатете ги неговите чувства, дајте му до знаење дека гледате колку е луто или фрустрирано поради нешто. Потоа поставете цврсти и јасни граници објаснувајќи му на детето дека ударот боли и дека нема да му дозволите да го стори истото. Исто така, добро е да му предложите на детето како да реагира кога е луто или фрустрирано поради нешто. На пример, можете да му кажете следниот пат да ви опише со зборови наместо да ве удри. И последно, но не и најмалку важно, не заборавајте да ги контролирате сопствените емоции. Најголемата грешка би била доколку и вие го удрите детето за да види како сте се чувствувале затоа што тоа нема смисла“, објаснува Маркам.