Сливи – суперовошје кое децата треба редовно да го јадат

Дознајте зошто сливите се драгоцени во исхраната на децата.

Станува збор за суперовошје, а еве и зошто:

 

Витамин Ц – Во значајни количини содржат и витамин Б, Е и К, но во најголем процент имаат витамин Ц. Често се споменува и изобилство на витамин А, оти сливите се богати со бета-каротен кој во организмот, по  потреба се претвора во витамин А.

Природен извор на минерали – Ако сте во потрага по природен извор на различни минерали – одговорот е слива. Изобилува со калиум и фосфор, а содржи и железо, магнезиум, калциум, бакар…

Ризница на антиоксиданти – Сливите се вистинска ризница на антиоксиданти кои ги штитат клетките од оштетувања, а со тоа и од канцерогени промени, и со самото тоа делуваат антивоспалително. Некои истражувања покажале дека само една слива содржи еднаква количина на антиоксиданти како полна шака боровница. Содржи антоцијанин, кверцетин и катехин.