Третман на дијареја кај деца

Дијарејата - честа, водена столица најчесто предизвикана од вирус кај бебињата и малите деца обично исчезнува во рок од 10 дена. Важно е да внимавате на вашето дете за знаци на дехидрација и да бидете сигурни дека добива доволно течности

Јавете се на брза помош ако вашето дете:

  • Не реагира на допир или звуци;
  • Има кожа што не се враќа во првобитната положба кога ќе се притисне;
  • Дише брзо;
  • Збунето е.

Дијарејата – честа, водена столица најчесто предизвикана од вирус кај бебињата и малите деца обично исчезнува во рок од 10 дена. Важно е да внимавате на вашето дете за знаци на дехидрација и да бидете сигурни дека добива доволно течности.

Јавете се на доктор доколку:

  • Вашето бебе има дијареја, a е старо помалку од три месеци;
  • Загрижени сте дека вашето дете може да биде дехидрирано или вашето дете има дијареја повеќе од неколку дена;
  • Дијарејата содржи крв, слуз или гној.

Јавете му се на вашиот педијатар ако се чини дека симптомите на вашето дете не се подобруваат или вашето дете има знаци на дехидрација, како што се плачење без солзи, помалку влажни пелени од вообичаеното, урина која е потемна од вообичаеното или вдлабната мека точка на врвот на главата
  1. ДАВАЈТЕ ТЕЧНОСТИ

Ако вашето дете е на доење, продолжете да го доите како и обично.

Вашиот лекар можеби ќе сака да му дадете на вашето бебе мали количини орален раствор на електролити. Проверете ја количината кај вашиот лекар.

Дајте им на малите деца орален раствор на електролити или бистра супа. Ако вашето дете повраќа, поттикнете го да пие мали, чести голтки наместо да пие премногу одеднаш.

Не му давајте на вашето дете никакви лекови против дијареја освен ако тоа не го советува вашиот педијатар.

  1. ЛЕСНА ИСХРАНА

Нахранете ги малите деца со лесна храна во нивната редовна исхрана. Избегнувајте зачинета или пржена храна.

Откако ќе престане дијарејата, постепено вратете се на нормална исхрана.

Започнете со диетата BRAT – банани, ориз, сос од јаболка, тост.

  1. НАБЉУДУВАЈТЕ ГО ВАШЕТО ДЕТЕ

Јавете му се на вашиот педијатар ако се чини дека симптомите на вашето дете не се подобруваат или вашето дете има знаци на дехидрација, како што се плачење без солзи, помалку влажни пелени од вообичаено, урина која е потемна од вообичаено или вдлабнатина на врвот на главата.        (WebMD)