ЦРВЕНИЛО ПОД ОЧИТЕ И ПОДОЧНИЦИ: Знак на неаспаност, лошо здравје или…?

Треба да се разликува црвенило или осип под очите од темни кругови.

Црвенило под очи кое се јавува кај децата најчесто е предизвикано од атопичен дерматит или егзема. Тоа е вообичаена појава кај децата, но може да се појави на било која возраст и да трае подолго време или да избива периодично.

Треба да се разликува црвенило или осип под очите од темни кругови.

Потемно црвенило или подочници по очите на децата веднаш не значат веднаш дека детето има послабо  или нарушено здравје или пак дека лошо спие.

Често се предизвикани од алергии – кога носот е затнат, крвниот проток е исто така нарушен што ги шири вените кои се слеваат од очите кон носот. Хроничните инфекции на синусите и зголемените крајници исто така предизвикуваат затнат нос, со што се создава венски “базен“ под очите.

Во повеќето случаи за темните кругови под очите не е потребна медицинска интервенција, главно помагаат носни деконгестиви и антихистаминици со кои би ги олесниле симптомите на алергијата.

АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТИС (ЕГЗЕМА)

 

Доенчињата и децата најчесто заболуваат од атопичен дерматитис иако состојбата може да продолжи и во возрасниот период.

 

Знаци и симптоми:

  • Црвенило на лицето, вратот, во вдлабнатината кај лактот, кај коленото, рацете и нозете
  • Лесно задебелени, црвенкаста издигнатини на подрачјето под очите
  • Осип
  • Сува кожа
  • Јадеш
  • Чувствителна кожа

Причини:

Се смета дека егземата се појавува со промена на гените задолжени за заштита на кожата од влијание на бактериите, иританси и алергени.

Кога функцијата е нарушена, заштитата на кожата е нарушена од страна на околните фактори. Во повеќето семејства постои историја на заболување од егзема, постоење на алергии или астма.