ЗОШТО БЕБЕ НЕ ТРЕБА ДА СПИЕ ПОВЕЌЕ ОД 30 МИНУТИ ВО АВТО СЕДИШТЕ: Внимавајте и како го изнесувате ако заспало во автомобилот

Зошто е опасно детето да спие во авто седиште повеќе од 30 минути - еве што треба да направите ако заспие во текот на возењето!

Додека се возите до посакуваната дестинација, без разлика дали патувањето е кратко или долго, повеќето бебиња брзо заспиваат во седиштето во автомобилот. На родителите им е полесно кога знаат дека детето спие и побрзо ќе му помине патот, нема да има плачење, но педијатрите предупредуваат дека спиењето во седиште во автомобил може да биде многу опасно за здравјето, особено за бебињата кои се помали од 6 недели.

Експертите за детско здравје предупредуваат дека не треба да го оставате вашето бебе да спие во седиштето во автомобилот повеќе од 30 минути. Истото важи и за носилките и лулашките бидејќи тие ја ограничуваат способноста на детето да се движи. Исто така, постои ризик од плагиоцефалија (деформитет на черепот, наречен и синдром на рамна глава), пишува Parents.ru.

Но, уште поопасно е, како што се покажало, да го отстраните седиштето и да го земете со себе со дете што спие кога некаде ќе излезете од автомобилот некаде. А потоа го ставите на под.

За бебе, спиењето во автомобилско седиште поставено на подот е голем ризик. Максимално што може да се направи е внимателно да го ставите во количка, каде што ќе го има саканиот агол на косина. Но, „правилото 30 минути“ исто така функционира и во овој случај.