25 причини зошто да го масирате бебето

Масажата го зголемува интензитетот и длабочината на сонот и ја намалува болката кај бебето.

Доколку сте се прашувале зошто педијатрите ве советуваат нежно да ги масирате своите бебиња, еве ги одговорите:


 • Масажата го намалува стресот кај вашето бебе
 • Го зајакнува имунолошкиот систем
 • Ги насочува мозочните бранови во позитивна насока
 • Го регулира дишењето и циркулацијата
 • Го стимулира дигестивниот систем
 • Го забрзува покачувањето на телесната тежина
 • Ја намалува депресијата и стравот
 • Ја зголемува подвижноста на бебето

 • Овозможува развој на системот за координација
 • Го зголемува нивото на самодоверба
 • Го зголемува интензитетот и длабочината на сонот
 • Ја намалува болката
 • Ја зајакнува врската помеѓу таткото, мајката и бебето
 • Влијае врз желбата за социјализација на бебето
 • Го штити здравјето
 • Ги намалува гасовите и подуеноста
 • Ја намалува болката при растење на забите
 • Овозможува релаксација
 • Придонесува за развој на нервниот систем
 • Зголеменост на перцепција и сетила
 • Го стимулира развојот на хормони потребни за растење
 • Зголемување на самодовербата на родителите при растот на бебето
 • За полесно разбирање на потребите на бебето од страна на родителите
 • Организирање на времето за грижа на бебето
 • Ги учи родителите како да го смират бебето