5 РАБОТИ ШТО СЕКОЈА ЌЕРКА ТРЕБА ДА ГИ СЛУШНЕ ОД ТАТКОТО: “Изгледот не е она што те одредува“

Односот татко - ќерка е посебен, но обрнете внимание на тоа кои реченици и ги кажувате на вашата ќерка.

Односот помеѓу татко и ќерка е секогаш посебен и прекрасно е да се гледаат како се поддржуваат, забавуваат и учат еден од друг. Затоа е важно татковците да знаат што и како да им кажат на своите ќерки за нивниот однос да биде уште подобар. Еве што секоја ќерка сака да слушне од својот татко.

Секогаш си прекрасна

Важно е да и давате комплименти на вашата ќерка секој ден. Да и се каже дека е убава, без разлика на облеката и шминката, е една од најважните работи што ќе им помогне на девојчињата и девојките да изградат самодоверба и да гледаат подалеку од стереотипните стандарди за убавина поставени од општеството.

Лутината е природна и слободно изрази ја

Лутината многумина ја поврзуваат со негативни емоции, особено кога станува збор за жените. Многумина веруваат дека жената треба да биде “дама“ и дека изразувањето лутина не е женствено. Сепак, важно е да се нормализира изразувањето на интензивните емоции, вклучувајќи ја и лутината.

Помогни ми!

Можеби е смешно да побарате помош од дете, но така ќе му помогне да се зајакне. Важно е, откако ќе го прашате детето за совет, да го послушате за да му дадете до знаење дека неговите зборови имаат моќ.

Ги поддржувам и ценам жените

Да верувате во вашата ќерка не е доволно. Подеднакво е важно да покажете дека верувате во жените и ги поддржувате. Вашето мислење за родовата еднаквост, еднаквите права и силата на жените во голема мера ќе влијаат на вашето женско дете и ќе му ги всадат истите верувања.

Изгледот не е она што те одредува

Иако многумина од нас велат дека изгледот не е важен, тој е далеку од реалноста. Помеѓу тинејџерите и младите, изгледот игра важна улога во одредувањето на начинот на кој се третира поединецот. Ако и кажете на вашата ќерка дека е повеќе од нејзиниот изглед, ќе ја поттикнете да развие позитивна слика за себе.