Бебе и спиење на возраст од 3-6 месеци (1)

Во неколку продолженија прочитајте каков е и како се менува ритамот на спиење кај децата од најрана возраст. 

Колку часа спијат бебињата зависи од возраста , по месеци? Кога бебињата почнуваат да спијат по цела ноќ? Во неколку продолженија прочитајте каков е и како се менува ритамот на спиење кај децата од најрана возраст.

  • Бебе од 3 месеци главно спие околу 15 часа вкупно, во текот на целиот ден. Во тоа се вклучени ноќните спиења и дремките преку ден.
  • Бебе од 4 месеци почнува да развива нешто постабилен ритам на спиење. Полека ги истиснува ноќните оброци, па навечер може да спие и во нешто подолги интервали.

Можеби сега сте се понадевале дека може и вие да спиете цела ноќ, но се уште не е време за тоа. Бебето се уште се привикнува и пронаоѓа свој ритам, а вие во тоа само малку ќе му помогнете.

Мора да запомните дека секое бебе е индивидуа за себе.

Во некој момент помеѓу 4. и 6. месец, повеќето бебиња се во состојба да преспијат цела ноќ, односно да спијат некои осум до 12 часа. Ова е еден од првите и најважни развојни показатели на детето. Можно е детето се уште да не е подготвено за тоа, па ќе му дозволите уште некое време да има ноќен оброк. Но, кога че наполни 6 месеци, бебето треба да е целосно подготвено за изсфрлање на ноќниот оброк.

И таман ќе помислите дека можете да издишите и неколку недели сте успевале да преспиете цела ноќ, вашето дете повторно го менува ритамот и пак се буди ноќе.

(Продолжува)