Чаеви за деца: Што смеат да пијат во одредена возраст?

По првата година од животот може да се даваат овошни чаеви со додаток на плодови шипка или од цвет од портокал.

Децата смеат да пијат билни чаеви. Треба само да внимавате тие чаеви да не содржат шеќер или некои други засладувачи. Еве кои видови чај се погодни за децата:

Во првите недели по раѓањето на детето се дава чај од анасон кој ги ублажува грчевите и ја намалува надуеноста во стомачето. Лесниот чај од копар ја ублажува кашлицата, од од ким надуеноста.

На бебето по четвртиот месец ќе му годи чај од цветови камилица кој ја намалува надуеноста и грчевите во желусникот и во цревата, потоа чај од лаванда кој смирува, како и чај од листови коприва кој исто така смирува и ја намалува надуеноста кај детето.

По првата година од животот може да се даваат овошни чаеви со додаток на плодови шипка или од цвет од портокал.